En chef, der agerer ude af balance, stresser sig selv og sine medarbejdere, og ingen synes, at det er fedt at arbejde for en stenaldermand.

Selvbeherskelse er en af de fire stoiske dyder (mod, visdom, retfærdighed, selvbeherskelse).

Den stærke leder skal altid være den urokkelige granitstøtte, der står fast og holder hovedet koldt, medens andre omkring ham eller hende mister overblikket og render rundt som skræmte høns.

Det at bevare selvbeherskelse er ikke det samme som at være en blød prut, der ikke tør sige omgivelserne imod – tværtimod. Den, der formår at bevare selvbeherskelsen, holde hovedet koldt og tage de rigtige og velovervejede, kloge beslutninger midt i stormen, vil altid vække respekt og beundring, og vil fremstå som et eksempel til forfølgelse.

Igennem mine tre årtier som leder i forskellige virksomheder har jeg alt for ofte været ude for, at ellers dygtige og erfarne ledere på topniveau ”koger over” i hektiske situationer og lader den indre stenaldermand overtage føringen, i stedet for at bevare den stoiske ro.

I frustration over at stå overfor en vanskelig opgave, en uretfærdig behandling, eller i afmagt over andres (og måske også egen) begrænsede formåen, hidser de sig op, skælder ud, råber op og banker i bordet.

Hvis hensigten har været at understrege egen autoritet, er resultatet altid det modsatte.

Hvis formålet med at hidse sig op og skælde ud skulle være at motivere og fremme medarbejdernes indsats, så har det med sikkerhed den stik modsatte effekt.

Der er ingen, der ønsker en stenaldermand som direktør eller bestyrelsesformand, og respekten for den uligevægtige leder, der agerer irrationelt, når der allermest er brug for det modsatte, kan ligge på et meget lille sted.

En chef, der agerer ude af balance, stresser sig selv og sine medarbejdere, og ingen synes, at det er fedt at arbejde for en stenaldermand.

Jeg har altid været fascineret af stærke ledere, der bevarede evnen til at tænke og handle klart og rationelt, selv under stort pres, ligesom jeg ofte har sagt til mig selv, ”..at sådan vil jeg ikke være, når jeg bliver chef..”, når jeg har oplevet chefer, der mistede fatningen og lod det gå ud over de nærmeste, der ellers var dem, der skulle være med til at sparke bolden i mål.

De gange, hvor jeg selv har mistet min selvbeherskelse, står alle som skamfulde minder, der har lært mig, at der aldrig – aldrig – aldrig kommer noget godt ud af at tabe hovedet.

Det kræver fokus og træning at holde hovedet koldt

Der vil altid være stressorer omkring dig, der tester din tålmodighed og selvbeherskelse, – det er ligesom en del af leder-jobbet; trælse bestyrelsesformænd, intrigante kollegaer, krævende tillidsmænd, urimelige kunder, langsomme leverandører, skeptiske bankfolk, omstændelige revisorer – listen er meget længere.

Men det er netop forventningen om, at du er den rette til at håndtere disse udfordringer, der har gjort, at du er blevet valgt til chef, og du dumper big time, hvis du gør dit eget ego større end den opgave, du er sat til at lede, og lader din indre stenaldermand overtage styringen.

Gør det gerne til en sport altid at holde hovedet koldt. Når udfordringen står foran dig, så tænk mindst to træk frem. Fokusér på, hvad du ser som det rette udkomme af situationen og sørg for at alt, hvad du gør og siger, bringer dig og sagen nærmere dette mål.

Ethvert uoverlagt ord, enhver ubehersket manøvre, vil være et skridt baglæns, og sagen vil være tabt, hvis den indre stenaldermand tager over. Du bliver til grin overfor andre og dig selv, og du løser ikke din opgave, som du skal.

Formår du til gengæld at lægge dit eget ego til side og alene fokusere på sagen, så er du allerede halvvejs i mål. Resten er blot vedholdende stamina, hårdt arbejde, mod og klogskab, – så sidder den lige i skabet.

Man bliver bredskuldret af at sluge kameler på tværs

Du kan måske mene, at det er uretfærdigt, at det altid er dig, der skal holde hovedet koldt og være den, der skal opføre sig ordentligt. Men lige nu drejer det sig ikke om retfærdighed, det drejer sig om ledelse, og for hver gang, du holder din indre stenaldermand tilbage og bider presset og ydmygelserne i dig, så bliver du stærkere og dygtigere som leder.

Så vær taknemmelig næste gang du møder en skiderik, der hjælper dig med at blive en endnu bedre leder.

En særdeles god sidegevinst er også, at du bliver gladere i dit job, du undgår at stresse andre, og du bliver ikke selv stresset.

Og du bliver den gode rollemodel for dine medarbejdere, de synes du er sej, og de bliver selv bedre til at opføre sig pænt og agere konstruktivt.

Der er derfor en rimelig god sandsynlighed for, at selvbeherskelsen smitter dine omgivelser, og at trivsel og effektivitet får lov til at blomstre.